In 2020 al kwam de landelijke organisatie voor begraafplaatsen (LOB) met een interessant rapport (klik hier). Hierin wordt beschreven hoe men denkt dat de begraafplaats van de toekomst er uit moet komen te zien. Hier wil ik een aantal citaten uit het rapport halen die ik interessant vond, met name voor het Pad van Heling en de transitie tot gedenkpark bij Bosrust.
“De begraafplaats van de toekomst is als de bibliotheek van de dood en de rouw. Dat klinkt misschien raar, maar het maakt de kern wel duidelijk: zoals de bibliotheek van een enkele dienst (uitlenen van boeken) naar een multifunctionele community rondom taal en verhalen bewoog, moet de begraafplaats van de plek waar het enkel om begraven van lichamen ging, naar een multifunctionele community rondom dood en rouw gaan.“
De begraafplaats van de toekomst is daarmee een plek die door gemeenten en kerken en overige uitbaters beschouwd wordt als een waardevol en onmisbaar onderdeel van de samenleving. Het is een plek om te herdenken en samen te komen. Het staat gelijk aan een historisch archief. Het is een plek met groen en natuur, een plaats voor rust en bezinning, en soms heeft het een parkfunctie.”
“- Ruimte bieden aan lotgenotencontact van rouwenden;
– Aanwezigheid van de begraafplaats op informatiemarkten van scholen (stageplek),
vrijwilligerswerk (aanbod) e.d.;
– Op een actieve en positieve wijze aandacht schenken aan het thema dood en/of
rouw in activiteiten en voorlichting, en in contacten met derden“
Het moge duidelijk zijn dat het Pad van Heling, tezamen met partnerorganisaties in het domein van welzijn en rouw heel goed past in deze nieuwe ontwikkelingen. Samen denken we echt veel te kunnen bijdragen aan het Nederlandse rouwlandschap!