Venlo, Blerick

Venlo. Jaarprogrammering op ontworteling door migratie.

Je staat er niet vaak bij stil wellicht, maar migranten hebben vaak een heel leven achtergelaten. Een sociaal leven: familie, vrienden en collega’s. Maar ook gewoonten en plekken hebben zij plots moeten loslaten.  De vertrouwde kleuren en geuren, de huizen, de straten, alles is anders. Aan de andere kant is hetzelfde het geval voor de traditionele bewoners van vooral volkswijken. De vertrouwde gezichten werden vervangen door vreemde, die vaak geen of weinig Nederlands spraken en andere gewoonten hadden. En het werden er steeds meer, op de hoek van de straat sprak men wel met elkaar, maar niet meer in het Nederlands. Beiden groepen delen een zelfde lot. Zij raakten ontworteld door migratie.

Vaak wordt migratie beschouwd als een politieke kwestie, maar het gaat er om, welke pijn zit er achter de emotie, welk verlies? Hier willen we aandacht aan besteden. Een podium geven aan deze pijn, zodat men gezien wordt.

Door de verhalen van mensen naar boven en naar buiten te halen hebben we thematiek naar boven gehaald. Verhalen waar natuurlijk ook grappige en anderszins interessante anekdotes in verpakt zitten. Met film, tafelgesprekken en met beeldende vormen geven we plek aan de verhalen.

Verslag Venlo. Wortelen in je Wijk.

In Venlo 2020 hadden we een veel uitgebreider project dan in Arnhem. We starten echter midden in Corona tijd. Daardoor hebben we veel niet of beperkt kunnen doen. Toch was het interessant en inspirerend, met name om met een basisschool te werken. De kinderen gingen allemaal regelmatig in klassen bij de boom op bezoek en kregen daar door Herman Verweij geschreven en vaak ook voorgelezen verhalen te horen over de avonturen van de boom en hoe deze daar terecht was gekomen. Het verhaal was een analogie van de ervaring van veel migranten, hun kinderen kregen zo even een inkijk in de ziel van hun ouders. Ook was er feest en twee van de vijf feestelijke ‘Wortelen in je Wijk’ feesten konden doorgang vinden. Allerlei kinderactiviteiten, Barbecue en muziek betekenden voor veel mensen ook weer voor het eerst samen zijn tussen de Corona golven. Er werden lesbrieven gemaakt voor alle klassen en het was hartverwarmend om te zien hoe school en kinderen De Ontaarde Boom omarmden. Ook werden er korte films gemaakt waar buurtbewoners verhaal doen over het wonen in deze wijk, Vastenavondkamp.
De website van dit project is inmiddels uit de lucht.
Belangrijkste sponsors waren VSB Fonds en Fonds Cultuurparticipatie.