Citaten van een dag van Oosterse invloeden

Vandaag hebben de citaten allemaal een Oosters tintje. Vandaag was ik aanwezig bij een bijeenkomst met Lobsang Rinpoche, een Boeddhistische leraar -georganiseerd door Stichting Bodhisavatta. Daarna heb ik nog wat youtube filmpjes gekeken met andere guru’s. Ik kan een ieder het aanraden eens naar een dergelijke bijeenkomst te gaan of via youtube te kijken.

Lobsang Rinpoche

Wat mij iedere keer weer opvalt, is dat hoe verder de leraar ontwikkeld is, hoe eenvoudiger zijn/haar taalgebruik en hoe menselijker zijn de kwesties waarover deze praat. Geen moreel idealisme te bekennen.

Wat me ook opviel vandaag was hoe Lobsang de ‘doelen’ waarover hij praat juist heel ‘dichtbij’ houdt. Geen woord over ‘verlicht’ raken. Soms was ik prettig verrast ook door de nuchterheid.

“Probeer geen gelukkiger leven te gaan leiden, maar probeer een fijne dag te hebben”

Hij verwees daarbij ook naar de Westerling die altijd maar aan het jagen is om betere omstandigheden te creëren terwijl deze niet eens van zijn ontbijt kan genieten. Al die dagen niet, dat deze aan het jagen is op die betere toekomst. Aan het eind van ons leven realiseren we het dan pas, hij verwees naar Belgisch onderzoek bij stervenden waaruit blijkt dat op één staat: “had ik maar meer tijd voor mezelf genomen”, op twee “had ik maar meer tijd met familie doorgebracht”.

Over dat ontbijt. Nadat ik in Thailand een Vipassana retraite had gedaan was ik op een gegeven moment weer in Nederland en ik herinner me goed hoe ik tijdens het ontbijt verwonderd zat te kijken naar de schoonheid van de glans op yoghurt op mijn lepel, hoe ik iedere hap proefde.

Nog iets wat Lobsang naar voren bracht, en ik voelde de pijn in de zaal bij dit onderwerp. “Oefen je in het houden van de mensen”.

Hij vertelde dat veel Westerse monikken het er vaak over hadden hoe heerlijk rustig het toch was waar ze praktiseerden. Op een dag bij toeval, vroeg hij “Wat bedoel je daar eigenlijk precies mee?”, “Lekker rustig, geen mensen” zei zijn collega. Toen viel bij hem het kwartje, en gekscherend zei hij dat bomen hier toch echt een stuk populairder zijn dan mensen, terwijl mensen toch zo een fantastische wezens zijn. Het gaf mijzelf ook erg te denken. Ik houd zelf ook helemaal niet van massa’s, hoewel ik me -na er even over te denken- realiseerde dat dat meer met prikkels dan met de mensen te maken heeft. De twee minuten stilte op 4 mei, dat is het moment dat ik zelf wél verbondenheid kan ervaren met de massa’s.
Hoe dan ook hij gaf aan dat simpelweg het gebrek aan liefde voor de medemens de oorzaak is van stress en depressie.

Verder had hij nog een mooi Boeddhistisch verhaaltje/metafoor. De koning die moet in zijn paleis zien te blijven en niet op straat hangen. Daar bedoelde hij mee wat we tegenwoordig ‘bij jezelf blijven’ noemen. De koning wil nog wel eens de straat op gaan om de schat te zoeken. Deze ligt echter precies onder de vloer van het paleis.

 

Lama Lena

Als je eens wil luisteren naar iemand met zelf een Westerse achtergrond dan is Lama Lena zeker niet onaardig.

Een ding dat ik uit het filmpje wilde delen. Iemand in het publiek stelde haar een vraag (die kon je niet horen), maar het ging over ‘iets aan jezelf veranderen’ of ‘niet meer denken’ of iets dergelijks. Toen maakte ze meteen duidelijk dat dat nooit het uitgangspunt kan zijn. Het ‘denken’ is immers een wonderlijk vermogen an sich en alles aan jezelf in feite geldt dat voor. Het najagen van verandering is voor zelfhulpboeken gaf ze aan. Die verwijzen naar ‘een beter jij’ en die doen je dus alleen maar weer streven naar iets buiten jezelf. Je jaagt weer ergens op. [dit gaat wellicht niet voor al deze boeken op red.] . De Boeddha natuur (lees het open hart en open bewustzijn) is bij eenieder al aanwezig en het gaat er alleen maar om hiermee in contact te komen, er is niks buiten jezelf waar je achter aan hoeft.

Sadghuru.

“In ons huidige systeem hechten we alleen maar belang aan een heel klein deel van onze intelligentie, namelijk het intellect, met andere woorden, het denken”

“Zo gauw de geest zich met iets identificeert, richt het intellect zich er alleen nog maar op datgene te beschermen”

“De mens die honger heeft, heeft maar één probleem, als zijn buik vol heeft, heeft hij er honderd…Hij blijft steeds verder zoeken, probleem na probleem. In feite is ieder mens op zoek naar een eindeloze expansie, dat is fantastisch als doel, het probleem is de methode, namelijk met fysieke middelen”.

“Voor de overleving zijn de werking van zintuigen en geest van de mens prima in orde. Pas als de mens meer dan alleen overleving wil komt deze in de problemen”

“Denken is slechts het recyclen van data die je al eerder had binnengekregen via de zintuigen”

 

Nou, ik had niet gedacht zoveel te schrijven. Maar goed, dan nog dit. Omdat ik zelf geloof dat spiritualiteit vooral nut heeft als methode van oefening van de geest en minder als losse intellectuele bezigheid nog even het advies hier van Lobsang over de dagelijkse oefening, zijn receptuur voor iedere dag:

Tien minuten fysieke oefening
Tien minuten ontspanning(smeditatie)
11 x “Ik doe mijn best en niet meer en ik accepteer wat er vervolgens op me afkomt hoe dan ook”
7 x “Ik hou van de mensen óf ik ga vandaag van de mensen houden”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *